En garasje er et rom som lar drømmer bli virkelighet

Slik kan du utnytte plassen i garasjen best mulig til lagring


Det er aldri ubegrenset med lagringsplass, selv i store hus. På et tidspunkt blir enten loftet eller kjelleren full. Når det skjer, er garasjen det siste stedet i huset som kan brukes til oppbevaring. Først er det kanskje dekk og felger til bilen, hageutstyr og stort sportsutstyr. Men ikke sjelden blir garasjen også et lagringssted for vin, mat og gamle minner. Så tenk nøye over hvordan du vil bruke garasjen, ofte kan du bruke mest mulig ut av plassen du har ved å kombinere den med riktig type garasjeport – for selv en garasje har ikke ubegrenset plass.

Vær oppmerksom på været


Et annet viktig råd: Hvis du oppbevarer planter i garasjen, er det viktig at den er tilstrekkelig isolert – for garasjeporten er ikke det eneste stedet kulden kan komme inn. Uten en solid, godt isolert garasje er det ikke sikkert plantene overlever vinteren, ettersom temperaturen fort kan synke under 0 selv med en svært godt isolert garasjeport. I garasjen bør du derfor ikke oppbevare materialer som ikke tåler frost.

Selv en velbygget garasje kan ikke garantere et trygt klima for planter eller temperaturfølsomme matvarer som vin, poteter eller frukt. Men i kombinasjon med en velisolert garasjeport kan en solid bygget garasje brukes som fullverdig lagerplass for de fleste ting som er viktige for deg.

Hyller

Hyller skaper orden i husholdningen

Den beste måten å holde en velfylt garasje ryddig og ordentlig på, er å få på plass et reolsystem. Pass på hvilke materialer hyllene er av: Garasjeporten blir åpnet regelmessig, selv i dårlig vær, så hyllene bør tåle harde værforhold. Systemer i metall er stabile, værbestandige og tilnærmet vedlikeholdsfrie. Bare pass på å feste reolene til veggen, slik at de ikke kan velte under tung belastning.

Symbol av reol

Alt på riktig sted

For noen typer bruk – f.eks. en arbeidsbenk – trenger du et skreddersydd hyllesystem. Skreddersydde veggstativer som er spesialtilpasset garasjen gir deg muligheten til oppbevare spesielle gjenstander akkurat der du ønsker dem. Det er mange ulike veggoppheng som også gjør det mulig å henge opp sykler og dekk på veggen for å spare plass. Det beste stedet å feste slike systemer er på sideveggene, men pass på at du fortsatt kan åpne bildørene på begge sider på en lettvin måte. Slike veggstativer bør derfor monteres med tilstrekkelig avstand til bilen for å unngå farer for både bilen og passasjerene.

Symbol med trinse

En smart idé:

Hvis garasjen har solide vegger, kan du få på plass en såkalt takheis, der en plattform løftes opp med et tau- og trinsesystem. Det gjøre opphengssystemene enda mer praktiske, ettersom du kan senke ned utstyret akkurat når du trenger det.

Husk å sørge for at garasjen er høy nok til at det lar seg gjøre å bruke et slikt system. I tillegg til bilen bør høye personer kunne bevege seg fritt inne i garasjen uten fare for å skade seg. Den laveste kanten på plattformen bør derfor være på minst to meters høyde. I tillegg må man være oppmerksom på den maksimale belastningen. Den maksimale belastningen kan være avhengig av både takheisen og selve garasjetaket.

Enkelte ting hører ikke hjemme i garasjen

Det er ikke nødvendigvis ulovlig, men vi advarer på det sterkeste mot å oppbevare brennbare stoffer som bensin og andre farlige materialer som maling og sprøytemidler i garasjen. De bør holdes unna oppholdsrom for å unngå innånding av giftige gasser og faren for antennelser (f.eks. pga. bilen eller gnister fra verktøybruk). Egnede alternativer kan være et låsbart hageskur eller et separat oppbevaringsrom. Det er spesielt viktig hvis det er barn i huset. Når alt kommer til alt er det familiens ve og vel som teller mest.

"Husk å ta ut søpla!"

Kanskje ikke like viktig, men likevel: Avfall hører ikke til i garasjen. Ved siden av ubehagelig lukt kan den tiltrekke seg bakterier og insekter, som lett finner veien inn i hjemmet ditt etter du har vært en rask tur på butikken. Avfallsdunker bør plasseres utendørs, helst under et tak.